Arcam SA30. Jag har levt med denna förstärkare i några veckor nu och jag tänkte dela lite av mina tankar.

Den förra generationen från arcam hette A19, A29, A39 och A49. A19 var instegsmodellen och en i mitt tyckte lite grå historia, där det aldrig släppte ordentligt från högtalarna. Med A29 däremot kom Arcams klass-G in i bilden och ljudet stramades upp betydligt. Storebror A39 hade gott om kraft för de flesta högtalare och A49 pumpade ut 200 watt per kanal. Denna serie var även den första från Arcam att utrustas med Klass-G tekniken. (Ok, inte riktigt rätt, då det fanns någon äldre surroundförstärkare med tidig version av Klass-G som lät... bara näää...).

Klass-G? Vad är det för något då? Det är helt vanlig AB-förstärkning, och som de flesta förstärkare går de första watten i ren klass-A och går sen över till AB när kraften behövs. Det är just där Arcam har pillat. De har lyckats dra ner distortionen när förstärkaren byter mellan A-AB vilket de helt sonika kallar Klass-G. Rent, torrt, kraftfullt men ändå finns rätt sorts brittiska sväng kvar, utan att gå helt över styr med stampa-takten-faktorn.

Om jag ska säga något om alla funktioner som SA30 begåvats med så är det att allt fungerar till belåtenhet. Jag är egentligen inget stort fan av rumskorrigering. Man går ju faktiskt in och sabbar signalen lite, och även om algoritmerna har blivit väldigt mycket bättre de senaste åren så är det ändå oftast något som går förlorat på vägen. Men man måste se det lite pragmatiskt också. Om nu Dirac kan hjälpa till att göra så att något låter bättre... tja, varför då inte göra det? MEN, och detta är ett stort MEN, det går INTE att komma förbi hur viktigt det är med högtalarplaceringen. Man kan inte trycka upp högtalarna i ett hörn, köra Dirac och tro att allt kommer att bli bra sen... högtalarna måste stå där de ska stå och SEN kan man köra Dirac och sätta de sista procenten (om det nu behövs).

Airplay och Chromecast är smarta tilläggslösningar så tex barnen enkelt kan spela upp sin musik.
Grammofonsteget är av god kvalitét och att kunna ansluta både MM och MC är ju såklart en fördel.

Ok, lets get down to business.
Nya SA-serien med SA10 och 20 kom förra året för några veckor sedan även SA30. (Siffrorna börjar rulla från börjar igen så SA10 ersätter alltså A19 osv osv).
SA-serien är upphottad och det första man slås av är främst designen som fått sig ett välbehövligt lyft. Jag gillade den gamla designen då den gick lite åt det industriella med enkel, sparsmakad layout. Lika många gillade den inte för att den kändes gammal och just odesignad. SA10 och 20 känns mycket mer moderna och har dessutom blivit utrustad med inbyggd dac.
SA20 är en mycket trevlig maskin med 90 watt per kanal, bra inbyggd dac och klart godkänt grammofonsteg för MM nålar. Den driver inte jättetröga högtalare, men de flesta högtalare i samma prisklass är inte särskilt trögdrivna ändå.

In kliver SA30. 120 watt per kanal, inbyggd dac såklart, hdmi-ingång, Dirac rumskorrigering, MQA-stöd, grammofonsteg för både MM och MC, chromecast-roon-airplay... you name it!
Jag blev lite tveksam först när jag läste allt som de stoppat in i lådan. Bara de inte tappat bort sig i pryltokigheter och gjort avkall på ljudkvalitén... ni vet, det där som faktiskt räknas.
Nej, inga konstigheter där alls. Att ta steget upp från SA20 till SA30 är idag större än att jämföra A29 mot A39. Ljudet växer på alla håll och högtalarna (vilka man än kopplar på) känns som de fått hår på bröstet. Ljudet blir mer moget, uppstramat och med tydligare fokus. Man kan spela fasligt högt utan att det blir minsta skrikigt då kraftresurserna håller konerna i schack på ett helt annat sätt än SA20.

Klangmässigt låter bröderna ungefär lika, men det man främst slås av är just auktoriteten man vinner på med SA30. Och detta gäller inte bara basen. Mellanregistret blir också bättre och tydligare och kvinnoröster får en lite varmare framtoning.

Jämför man med Audio Analogue Aacento tex (kostar 34’000 kr) så är det en ren 2-kanalsförstärkare utan inbyggd dac och massa extra lullull. Audio Analoguen låter bättre, inget snack, men Arcamen är med sina massa finesser väldigt prisvärd OCH den låter dessutom oförskämt bra.
Arcam SA30 är en helhetslösning för den moderna människan i ett modern boende. Med fokus på streaming och vinylspelande kommer denna förstärkare vinnas mångas gunst! Bra jobbat Arcam.

http://www.hificonsultpn.se/home/1173-arcam-sa30.html