Nu kommer vi fram till golvhögtalarna. Mitt förra test gjordes med stativhögtalare i prisklassen runt 20’000 kr. Nu är det runt 60’000 kr som gäller.
Först måste jag adressera elefanten i rummet. Vi har en katt bland hermelinerna. Nämligen en stativhögtalare bland golvhögtalarna... varför då? Jo, ska vi prata ren basprestanda har jag hört golvhögtalare som producerar mindre bas och för det andra så... tja, jag har ingen annan högtalare i butiken runt 60’000 kr. Men den platsar definitivt i gänget då den rent ljudmässigt spelar i samma liga som övriga högtalare.
Efter min förra krönika där jag skrev om stativhögtalare fick jag en del frågor om det verkligen kunde kallas för test? ”Jag utsåg ju ingen vinnare?”. Nej, det är sant, det gjorde jag inte. Men det var mer ett test där jag visade på skillnaderna mellan högtalarna. Samtidigt tar jag inte in märken jag inte gillar, så att utse en vinnare bland märken jag gillar lika mycket blir svårt. De glänser alla, fast på olika sätt. Mitt mål med dessa ”tester” är att guida er, så även i denna testomgång.
Kringutrustning:
Lindemann Limetree Bridge (digital transport) 7’900 kr
Harmony Design D90 (dac) 14’900 kr
Audio Analogue Puccini (förstärkare) 41’490 kr
Kablar från Transparent i nivå Super.
Monitor Audio Gold 300: pris 59’900 kr
Monitor Audios största golvhögtalare i nya Gold-serien. Dubbla 8-tummare i basen gör att du får pondus och dynamik och framförallt en go livekänsla och storskalighet. Konarea är kul, för ofta får du ett jäkla smack i basen, jämn basgång och det blir lätt att följa med i de lägsta oktaverna. Och i detta fallet är det just så.
Gold 300 har inte det sista i upplösning eller det sista i utplacering i scenen. Mellanregistret får även ge lite vika för själva livekänslan.
Summering: De har en lite burdus råhet över sig, men det gör ingenting, de är samtidigt supercharmiga men framför allt imponerande i sin presentation av musiken.
Gold 300 är lättdrivna, men här blir man belönad ju mer kraft och kontroll från förstärkaren man har.
Vienna Acoustics Beethoven Baby: pris 54’000 kr
Detta är näst minsta golvhögtalaren från Vienna Acoustics. Ska jag summera Vienna i tre ord är det fyllighet, kropp och jämnhet som är ledorden. En Vienna låter aldrig vasst, och det är aldrig något som sticker ut och stör samtidigt som de inte är mesiga eller försiktiga. Utplacering och släpp från högtalarna är mycket bra och 3D-känslan är stor, men inte lika hög som Gold 300, men bredden och djupet finns där.
Vienna är lättdrivna och den bästa allroundhögtalaren i gänget. Vienna spelar verkligen allt. Den ligger lite mittemellan Gold 300 och QLN karaktärsmässigt. Den har inte det sista i dynamik, smack och ren råstyrka, men det är inte därför man gillar denna högtalare. Den har en fyllighet och följsamhet som är förförisk och det är framför allt det fina mellanregistret och diskanten man slås av. Basen är bra, men jämför man med MAs dubbla åttor så blir det självklart inte samma sak när vi pratar ren kraft och smack i de lägsta oktaverna.
QLN Signatur: pris 53’900 kr
Testets minsta golvhögtalare... tja, en stativhögtalare alltså, men en stor sådan. Bestyckning är en 1tums diskant och en 7tums bas.
Om MA Gold 300 imponerar med sin storskalighet och dynamik så är det homogeniteten mellan alla register som imponerar med QLN Signatur. Närvaro och homogenitet är alltså ledorden för Signatur. Utplacering och rymd är också något som imponerar med Signatur. Det är lätt att säga exakt var sångerskan står. Står hon prick i mitten eller lite lätt till vänster? När de andra högtalarna kan bli något luddiga där (framför allt Gold 300) ger Signatur klart besked här. Man kan inte spela lika högt med signatur som vare sig MA eller Vienna, men det vore konstigt eftersom de rent fysiskt större lådorna ger plats för fler element och mer konarea. I vanliga vardagsrum på ca 25-30 kvadrat brukar detta sällan leda till problem för ett par signaturer.
Signatur är mest trögdrivna i gänget. Detta är högtalare som behöver kraft för att blomma ut riktigt.
Summering:
Kort och gott kan man säga att Gold 300 och Signatur står på vardera sidan spektrumet (Gold 300 dynamik, maffighet och storskalighet medan Signatur ger närvaro, utplacering och 3d-känsla) och Vienna står någonstans mittemellan dessa två.
Vinnare? Kom in själv och avgör vilka som kommer följa med dig hem.
Kaffet står alltid på.
Bra så.